Blog OutSystems Web Application Boot Camp

02-01-2020 • Transfer Solutions

Door – Trainee Transfer Solutions

Onlangs heb ik intern bij Transfer Solutions de cursus OutSystems Web Application Boot Camp mogen volgen. Hierdoor ben ik als Software Ontwikkelaar enthousiast geworden over de mogelijkheden die OutSystems biedt. OutSystems biedt naast Web applicaties ook de mogelijkheid voor Mobile applicaties.

Ik werk nu één jaar met plezier in de ICT sector, maar het werken met OutSystems was voor mij een nieuwe ervaring. Ik heb het afgelopen jaar voornamelijk gewerkt met Oracle Designer/Forms en APEX. Daarvoor heb ik de Bachelor en Master bewegingswetenschappen afgerond. Voor velen lijkt deze wending van bewegingswetenschapper naar ICT-er bijzonder, maar achteraf was deze wending niet zozeer onlogisch. De bewegingswetenschap is namelijk een Bèta studie waar programmeren in stukjes aan bod komt bij het verwerken van gemeten signalen. Programmeren had ik dus al vaker gedaan. Na het behalen van mijn Master diploma, zocht ik vooral een uitdagend beroep waarbij ik mijn analytisch vermogen goed kon toepassen. Verder was een gezellige bedrijfscultuur ook een eis. Na een zoektocht op de arbeidsmarkt en met de hulp van een recruiter ben ik een jaar geleden begonnen bij Transfer Solutions.

Kennismaking met OutSystems
Bij Transfer Solutions kwam ik in aanraking met collega’s die enthousiast vertelden over het ontwikkelen met OutSystems. Dit maakte mij wel nieuwsgierig. Toen het werk bij de klant waar ik  geplaatst was minder werd, gaf ik dan ook bij mijn manager aan dat ik graag een OutSystems cursus zou volgen. Dit werd de cursus Developing OutSystems Web Application Boot Camp.

Voordat ik aan de cursus begon, werd ik van verschillende kanten wel gewaarschuwd dat ontwikkelen in OutSystems een andere manier van denken vereist dan de manier die ik gewend ben. Natuurlijk is net zoals bij alle applicaties een goede datastructuur de belangrijkste basis, maar bij het ontwikkelen in OutSystems begin je niet zozeer eerst bij de datastructuur, maar bij de processen van het scherm.

Het gemak van ontwikkelen met Low-code
Ondanks deze waarschuwingen, werd ik positief verrast door het gemak van ontwikkelen met Low-code. Je ontwikkelt voornamelijk binnen één onderdeel van het OutSystems platform, Service Studio. OutSystems Service Studio bevat niet alleen een grote verscheidenheid aan templates voor een professionele en moderne “look and feel” van je webapplicatie, maar ook een grote hoeveelheid aan ingebouwde widgets die je kan gebruiken door te slepen en los te laten op de gewenste plek op je pagina. Ook CSS is gemakkelijk toe te passen in de Service Studio. Fijn is dat het canvas gelijk een preview geeft hoe de applicatie er ongeveer uit komt te zien. De Service Studio is enorm slim en past verschillende processen op de achtergrond automatisch aan bij het verslepen van onderdelen naar het canvas. Bij het vullen van variabelen geeft de Service Studio automatisch de meest logische opties aan. Master-detail pagina’s met alles erop en eraan, zijn na twee keer slepen en loslaten gemaakt. De verschillende niveau tabbladen en de grafische weergave van processen in de Service Studio maken het ontwikkelen overzichtelijk. Kortom: Ontwikkelen met OutSystems is snel en gemakkelijk. Het resultaat is een professioneel uitziende applicatie.

Kennis van datastructuren
Wat mij tijdens de OutSystems cursus enorm heeft geholpen is mijn kennis en ervaring met datastructuren en PL/SQL. Naar mijn mening is de datastructuur de belangrijkste basis voor elke applicatie. Daarnaast heb je tijdens het ontwikkelen in OutSystems dezelfde logica nodig als het programmeren in PL/SQL om wat complexere processen goed te laten verlopen. Ik zou dan ook iedereen die nieuw is in de ICT sector en wil gaan beginnen met OutSystems, aanraden om zich voorafgaand eerst te verdiepen in datastructuren en programmeren in een 3GL, zoals PL/SQL.

Na deze cursus ben ik wel fan geworden van deze manier van ontwikkelen met OutSystems. Vooral door de slimheid van de Service Studio en de grafische preview van je pagina’s. De volgende stap voor mij is het maken van het tentamen voor het behalen van OutSystems Associate Web Developer certificaat en ook het behalen van OutSystems Associate Mobile Developer certificaat. Daarnaast hoop ik mijn kennis te kunnen vergroten door in OutSystems te ontwikkelen bij een klant.

Trainee
Transfer Solutions